Buikgriep

hoofdpijn buikgriep

Buikgriep heeft niet veel met het normale griepvirus (influenza) te maken. Griep is een ontsteking aan het maag-darm kanaal dat door verschillende bacteriën en virussen wordt veroorzaakt. Er zijn verschillende soorten buikgriep namelijk; onstoken slijmvliezen van de darmen (enteritis) en ontstoken slijmvliezen van de maag (gastritis).  Deze ontsteking zorgt voor vervelende klachten waar u goed ziek van kunt zijn.

De incubatietijd van buikgriep ligt tussen de 1 en 3 dagen. Dit wil zeggen dat u in deze periode virus al wel bij u draagt maar nog geen last van symptomen hoeft te ondervinden. In deze periode kunt u al wel andere mensen besmetten met het virus. Na de incubatieperiode ontwikkelt de buikgriep zich vaak razendsnel.

Bij buikgriep zijn de meest voorkomende symptomen overgeven, misselijkheid en diarree. Vooral de eerste dagen is het vaak moeilijk om eten en drinken binnen te houden. Meer symptomen van buikgriep zijn;

Buikgriep symptomen

  • Overgeven
  • Diarree
  • Buikpijn
  • Duizelig
  • Misselijkheid
  • Koorts
  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid / lusteloosheid

Buikgriep is erg besmettelijk

Buikgriep is erg besmettelijk in de meeste gevallen. Buikgriep wordt verspreid door bijvoorbeeld niezen en hoesten. Zelfs een deurklink vastpakken kan al een oorzaak zijn van griep. Als u buikgriep heeft is het dus verstandig vaak uw handen te wassen met water en zeep en gebruiksvoorwerpen als deurklinken, telefoons, toetsenborden etc. regelmatig te desinfecteren. Een goede hygiëne kan mensen om u heen een hoop ellende besparen.

Probeer als u moet hoesten of niezen dit ook in bijvoorbeeld uw elleboog te doen en papieren zakdoekjes eenmalig te gebruiken. Het gebruik van een herbruikbare zakdoek is een bron van bacillen.

Buikgriep, wat kan ik er tegen doen?

Tegen buikgriep is helaas heel weinig te doen net zoals dat bij griep het geval is (zie: wat te doen bij griep?). Veel rust houden en zorgen dat je goed gehydrateerd blijft ondanks dat dat soms moeilijk is door het overgeven en / of de diarree. De kans op uitdroging is vaak groot en hierdoor is het belangrijk dat u veel water blijft drinken om het vochttekort weer aan te vullen. Tegen andere symptomen als spierpijn, hoofdpijn en koorts kan een pijnstiller helpen.

Buikgriep duurt vaak een aantal dagen (2-5). In deze periode doet u er verstandig aan goed uit te zieken en veel rust te houden.

Meer…