Mexicaanse griep

Mexicaanse griep (Varkensgriep / H1N1)

varkensgriepDe Mexicaanse griep (ook wel varkensgriep of H1N1 genoemd) wordt veroorzaak door een nieuwe variant van het Influenza virus. Deze variant van het griepvirus is ook besmettelijk voor mensen, en is dus niet te verwarren met de vogelgriep dat praktisch alleen gevaarlijk is voor pluimvee en vogels. Alleen bij zeer nauw contact met de H5N1 variant van de vogelgriep is er een kleine kans op besmetting van mensen.

Verschil tussen Mexicaanse griep en normale griep

De Mexicaanse griep heeft zijn naam te denken aan het feit dat het voor het eerst ontdekt werd in Mexico, en het hier waarschijnlijk ook zijn oorsprong heeft. De Mexicaanse griep (Influenza type A) verschilt qua symptomen niet van de normale griep (Influenza type B). Tegenwoordig is de Mexicaanse griep niet veel gevaarlijk dan normale griep, het enige verschil is dat de Mexicaanse griep iets verder in de luchtwegen kan doordringen. Hierdoor is de kans op een longontsteking en andere complicaties groter.

Varkens hebben niks aantoonbaars met de varkensgriep te maken. Het eten van varkensvlees en contact met varkens is dus ook niet gevaarlijk.

Tegenwoordig wordt er geen verschil meer gemaakt tussen ‘normale’ griep en andere griep omdat het verloop en de behandeling ongeveer hetzelfde is. Het enige verschil is dat het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) ┬ámensen die terug zijn gekomen uit de VS of Mexico en koorts (38 graden of hoger) en griepklachten hebben, of binnen 7 dagen ontwikkelen, adviseert┬ácontact op te nemen met hun huisarts.

Meer…

Wanneer je vermoedt dat je griep of Mexicaanse griep hebt moet je je niet laten weerhouden naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan. Een bezoek aan de huisarts gaat niet ten koste van het eigen risico van de zorgverzekering. Zie hier voor meer informatie. Daar wordt informatie over zorgverzekeringen gegeven en kan je de goedkoopste zorgverzekering selecteren.

Speak Your Mind

*