Mexicaanse griep

Mexicaanse griep (Varkensgriep / H1N1)

varkensgriepDe Mexicaanse griep (ook wel varkensgriep of H1N1 genoemd) wordt veroorzaak door een nieuwe variant van het Influenza virus. Deze variant van het griepvirus is ook besmettelijk voor mensen, en is dus niet te verwarren met de vogelgriep dat praktisch alleen gevaarlijk is voor pluimvee en vogels. Alleen bij zeer nauw contact met de H5N1 variant van de vogelgriep is er een kleine kans op besmetting van mensen.

Verschil tussen Mexicaanse griep en normale griep

De Mexicaanse griep heeft zijn naam te denken aan het feit dat het voor het eerst ontdekt werd in Mexico, en het hier waarschijnlijk ook zijn oorsprong heeft. De Mexicaanse griep (Influenza type A) verschilt qua symptomen niet van de normale griep (Influenza type B). Tegenwoordig is de Mexicaanse griep niet veel gevaarlijk dan normale griep, het enige verschil is dat de Mexicaanse griep iets verder in de luchtwegen kan doordringen. Hierdoor is de kans op een longontsteking en andere complicaties groter.

Varkens hebben niks aantoonbaars met de varkensgriep te maken. Het eten van varkensvlees en contact met varkens is dus ook niet gevaarlijk.

Tegenwoordig wordt er geen verschil meer gemaakt tussen ‘normale’ griep en andere griep omdat het verloop en de behandeling ongeveer hetzelfde is. Het enige verschil is dat het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)  mensen die terug zijn gekomen uit de VS of Mexico en koorts (38 graden of hoger) en griepklachten hebben, of binnen 7 dagen ontwikkelen, adviseert contact op te nemen met hun huisarts.

Meer…

Wanneer je vermoedt dat je griep of Mexicaanse griep hebt moet je je niet laten weerhouden naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan. Een bezoek aan de huisarts gaat niet ten koste van het eigen risico van de zorgverzekering. Zie hier voor meer informatie. Daar wordt informatie over zorgverzekeringen gegeven en kan je de goedkoopste zorgverzekering selecteren.

Comments

 1. Hello to all, it’s in fact a good for me to go
  to see this web page, it includes useful Information.

 2. Leuke blog 🙂 Mooi land Turkije

 3. This is a good tip particularly to those fresh to the blogosphere.
  Brief but very precise info… Many thanks for sharing this
  one. A must read article!

 4. This is a topic that is close to my heart…
  Best wishes! Exactly where are your contact details though?

 5. Hi there, all is going perfectly here and ofcourse every one
  is sharing facts, that’s in fact fine, keep up writing.

 6. Superleuk informatief artikel met alle highlights opgesomd!

Speak Your Mind

*